lauantaina, elokuuta 02, 2008

Vapaus

Uudet ja vanhat linnut olivat eilen illalla ekaa kertaa yhtä aikaa vapaalennolla. Valitettavasti oli kaiketi liian myöhäinen ajan kohta kun vain 4 lintua rohkenivat omatoimiseen lentoretkeen .
Chiquita ja Kaustinen lensivät pisimmät tovit. Ne ovatkin tosi hyviä lentäjiä .Näkee selvästi eron elääkö lintu 1m mittaisessa vai 1m70 cm mittaisessa häkissä. Eivät edes hengästy, vaikka pöristelivät liki 2h.Suuri tila (noin 60neliötä avointa tilaa) innostaa lentämään pitkään .
Sinkku ja Ukko uusista uskalsivat tulla lentoon , molemmat kyllä lähinnä istuskelivat häkkinsä päällä. Toisaalta on hyvä tutustua uuteen ympäristöön pikkuhiljaa.
Toivoin vaan , että vapaalenoilla alkaisivat tutustella koko parveen.
Olen kai liian malttamaton.
Tilan missä linnut ovat vapaana ei todellakaan pitäisi olla näin suuri.

Kolme linnuista lensivät tovin ja palasivat häkkeihin , missä muut jo torkahtelivat . Chiqi ei malttaut lopettaa lentoaan ja valojen himmennyksenjälkeen se aintoi ottaa itsensä kiinni ja palauttaa häkkiin.

Suuressa häkissä on huonotkin puolet ....
Innokkaat vapaalentäjät eivät selvästikkään tunne tarvetta päästä häkistä pois (King & Tipu).
Poikaset "villiintyvät" nopeasti . Tosin itse en pyri mihinkään kesyyn undulaattiparveen (aika hirveä ajatus). Minulle riittää kesyys, että hoito ja huoltotoimet sujuvat helposti. En halua , että linnut odottavat häkin ovella rivissä minua ja tappelevat huomiostani.
Iso häkki toimii siis hyvin itselle jäävillä poikasilla.

Jatkosuunnitelmia . Uusien lintujen mukana tullut häkki jää taloon poikashäkiksi. Haluan tarjota kotoa lähteville poikasille täyden kesyyden , jos menevät paikkaan jossa ei ole parvea missä elää.

Kuitenkin olen tässä vuodesta -91 seurannut muutamaa lintulajia ja niiden elämää. Ne ovat kyllä kaikkein onnellisimpia harmoonisessa parvessa.
2 undulaattiakin häkissä, on aika surullinen näky , kun vertaa parveen ja sen elämään . Parvessa käy ainainen säpinä!
Parvi tuo undulaatista ihan uudet puolet esiin!

1 kommentti:

Lotta kirjoitti...

Olet ihan oikeassa tuosta parvihommasta. Ja sitä itsekin oppii undulaateista aivan uusia asioita, kun lintuja on edes pieni parvi, itsellä kun on myös molemmista kokemusta (siis ennen oli vain pariskuntia). Ja parvesta voi myös itse nauttia paljon enemmäm; parven eloa verrataan usein saippuaoopperaan ja sitä se osaa kyllä ollakin, kaikenmoisin juonenkääntein! ;D