tiistaina, tammikuuta 31, 2012

Tirpysten aviaario, vaihe vaiheelta.

Ensimmäisenä aviaarion rakennuksessa on mietitävä, missä on paras tila linnuille ja mihin mahtuu pysyvä rakennelma. Valitsimme paikakasi olohuoneen peräseinän keskeisen paikan tähden ja siellä on parhaat mahdollisuudet valon määrän keinotekoiseen säätelyyn ja paikka on vedoton. Lattia kannattaa suojata , jollakin helposti pestävällä materiaalilla ja me päädyimme laitamaan mattoa myös tulemaan häkin ulkopuolelle , siivouksen helpottamiseksi. Tapetit ovat vaihtokuntoiset, joten päädyttiin , että linnut saavat hetken niitä vielä sotkea ja siten pinnoitamme aviaarion seinät sopivalla materiaalilla uudelleen. Emme siis pystyneet vielä päättämään mitä se tulisi olemaan. Rakentaminen aloitetiin asentamalla 2" rakenteet seinäosiin ja mitottiin kuinka suorassa talomme on :) .

Jos aviaarion alueelle jää sähköpistorasioita tai muuta vastaavaa, ne kannattaa suojata. Meidän tapauksessa kasvatus- ja poikashäkit tulevat samaan tilaan, niin pistorasioille on kysyntää, se "koteloitiin" . Nyt ko. pistorasiaan saa asennettua pistokkeen ja jatkojohdon ulkopuolelta myöhempää tarkoitusa varten.

Seuraavaksi rakennetaan uloimmat tukirakenteet ja mitotaan tarkasti oikeat paikat ja suoruus. Meillä häkkimateriaali on FOP Lusakan seinät. Se vaatii tarka mitaukset , etä kaikki natsaa kohdilleen. Jos käyttää ns. rullaverkkoa, niin mittailu on helpompaa. Missään nimessä en suosittele sinkityä vekkoa papukaijalinnuille, sinkkimyrkytyksen vaaran takia.

Kulmat kohilleen ja suoaksi. Uloimpien tukirakenteiden päät on lovetu toisiinsa sopiviksi tukevuuden lisäämiseksi.

Tämän jälkeen alkaa muiden pystyrakenteiden kiinnitys.

Ja valmiiden verkkorakenteiden mallaaminen paikoilleen. Verkot kiinnitetään ylä- ja alalaidoista sinkilöillä. Pieni liikuttelu ja passaus paikoilleen on senkin jälkeen vielä mahdollista.

Kattoelementeille sama systeemi. Luukut laitetaan aukeamaan ulospän.

Edelleen lisää seinää. Alaverkot ovat alkuperäisen häkin sivuseinät pienennettynä sopiviksi.

Alalaidaksi tuli laminaattia, mitä jäi edellisestä remontista yli.


Nyt on verkkorakenteet passattu kohdilleen ja reunat sekä kiinnitys kohdat siistitän päälle tulevalla listalla.

Haasteellisin aviaarion osa on hyvin toimiva ovi :) . Tässä on jo kaikki verkkorakenteet listoitettu ja ne tukevat myös pystysuunnassa verkkoja pysymään hyvin paikallaan.

Katolle asennetu UV-valo

Se toimii ! Ovi on 2 saranainen ja verkko on upotetu puurakenteeseen.Oven on oltava kevyt mutta tukeva , että se toimii käytännössä hyvin.

Lukitus täytyy olla hyvä, etteivät linnut karkaile, eikä perheen kissa pääse apajille myöskään. Myös häkin sisäpuolella on hakanen , jotta oven saa suljetua myös sisäpuolelta.

Asukkaat ovat muuttaneet sisään , joskin osa vielä hyvin hämmentyneinä seinillä.

Häkin koko: Korkeus 2m, syvyys 1m ja pituus 3m20cm.

Ei kommentteja: